Wallraffad av Expressen

För ett antal år sedan blev jag wallraffad av en reporter på Expressen. Reportern utgav sig för att vara en klient och vi hade en första coachsession. Han berättade vad han ville jobba med och vi satte upp mål för coachingen.

Under mötet tyckte jag att det var svårt att få kontakt med honom men jag bortförklarade detta genom att tänka att det berodde på att han aldrig hade gått till en coach tidigare. Vi bestämde att vi skulle höras inom en vecka för att boka in en ny tid. Några dagar senare ringde han:

– Hej! Det är Johannes Nesser, minns du mig? Jag vill berätta att jag inte är den person jag har utgett mig för att vara. Jag är reporter på Expressen och jag skriver ett reportage om livscoacher. Jag skulle vilja att du ställer upp på en bild tillsammans med mig! Skulle det vara ok?

Jag kände mig så kränkt och lurad och ställde såklart inte upp på det. Några veckor senare presenterades en reportageserie i Expressen som handlade om olika livscoacher. Alla sågades vid fotknölarna.

Det blev dock inget reportage från Johannes Nessers Walraffning av mig. Orsaken bakom kan jag bara gissa. Expressen hade redan innan bestämt sig för ett gemensamt förhållningssätt för hur coacherna skulle framställas och antagligen föll jag inte inom den ramen.

Jag har många gånger funderat på om jag själv skulle klara av att sitta och ljuga någon rakt upp i ansiktet i en timma i syfte att hitta fel och brister som jag sedan skulle skriva om i en rikstäckande tidning. Jag har svårt att tro att jag skulle klara det. Jag kan inte ens ljuga om min egen ålder. 😉

/Den nakna coachen 🙂

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Wallraffad av Expressen

 1. Pingback: Expressens bristande respekt |

 2. Pingback: Månadens bästa |

 3. Tack för besöket i min blogg. Senaste inlägget blev populärt. Kan det bero på titeln? 🙂

  Önskar dig en underbar lördag!

  Kram!

 4. Hanna skriver:

  Jag blir helt stum. Gud, så ruttet. Vad BRA att du sa ifrån.
  Nästa gång en journalist dyker upp, så skicka den till mig.
  Jag är Lindas levande och mycket lyckade ref-ex. Jag slog dessutom rekord
  i mentala och praktiska livsförändringar under det halvåret..ha,ha!

 5. Amar skriver:

  Förutom faktumet att kan inte fick den story han hoppades på. Det kan vara så enkelt att han inte klarade av att möta sig själv. Det är det som många utav oss fruktar. De må vara krig, svält, olycka, skam eller kärlek. Det många fruktar mest är att se sig själv i vitögat. Den ultimata skräcken. ”Run Forrest, Run!”

 6. Gregor skriver:

  För oss som faktiskt läst Wallraff och förstår vari hans journalistiska metods storhet bestod i ter det sig rätt pinsamt när den svenska nyjournalistikens ”djärva reportrar” glatt rättfärdigar sina övertramp med verbet ”wallraffa”. Minns Anna Bäséns artiklar om ”självmordsmediciner”, (även hon på Expressen). När idén om det stora avslöjandet är själva utgångspunkten för artikeln är det klart att allt inte passar in i det trånga formatet…

  • Hej Gregor!

   Tack för din kommentar.

   Att bli utsatt för den här typen av journalistik kändes verkligen som ett övertramp men jag tycker trots allt att jag har lärt mig en hel del om hur pressen fungerar och jag är inte lika naiv längre.

   Inför intervjuer idag är jag väldigt noga med att ta reda på syftet med artikeln och begära att få läsa allt innan det går i tryck.

   Må bäst!

   /Den nakna coachen 🙂

 7. Inger skriver:

  Sunkigt! Var det klassiska uttrycket jag fick upp!
  Men, vem är förvånad? På Kvällspressen jobbar de mest okunniga journalister man kan tänka sig. Det är iofs många coacher som idag får en väldig dragkraft genom intervjuer hos kvällspressen. De kanske har förstått att vi är här för att stanna!
  Angående klienter som inte känns/är äkta. Hade ett samarbete för några år sedan där den manlige ägaren ville testa hur bra jag var… Vilket blev ett skämtsamtal! Han slingrade sig och ville inte släppa till. När vi sedan gick skilda vägar och han inte gillade det fick jag en släng av sleven om min dåliga coaching! Han fick bara en fin spegling tillbaka och ett lycka till! Är man stor och stark måste man vara snäll 🙂
  Kram Linda, vi gör ett fantastiskt jobb – för den som är beredd att själv göra sitt!

  • Hej Inger!

   Tack!
   Ja, visst gör vi ett fantastiskt jobb – för den som själv är beredd att göra sitt!

   Om jag förstår dig rätt så gäller det alltså att nyttja Kvällspressen för egen vinnings skull. Ombytta roller alltså 🙂

   Har precis bloggat om boken Mediababe…jag har inte läst den ännu men jag är övertygad om att det finns en massa matnyttigt för oss där.

   http://www.naknacoachen.se/2011/01/08/bloggbibel/

   Kram från Linda

   /Den nakna coachen 🙂

 8. Det är så lågt att det finns bara inte. Och när man tänker på att väldigt många tar det som står i tidningarna för sanning så blir man mörkrädd när man hör sådant här. Mediabranschen känns så korrupt när man läser sådant här.

  Ha en skön kväll och missa inte Nyckel 12!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *