Hur blir man sann mot sig själv?

Fokus

Dagens genomgående tema i mina möten har handlat om att vara sann mot sig själv och att stå upp för sin egen vilja. Det är inte alltid så lätt som man skulle kunna tro. Det krävs en hel del mod och övertygelse för att våga stå upp för sig själv.

För mig innebär det att lyssna till mina egna behov, min egen vilja och att stå stadigt i alla olika känslor som sköljer över mig. Det innebär även att sätta ansvarsfulla gränser och att vara lyhörd på min intuition och följa den.

För egen del är det här något som jag ständigt tränar på. Jag märker genast när jag inte har varit sann genom att jag blir trött, håglös och tom. Här kommer några tips på hur man kan göra för att bli mer sann mot sig själv:

 1. Ta dina känslor på allvar. Känslorna berättar för dig vilka underliggande behov som är tillgodosedda respektive otillfredställda.
 2. Säg Ja! till saker när det känns bra för dig och du är säker på att du själv vill.
 3. Börja säga Nej till saker som du vanligtvis går med på mot din egen vilja.
 4. Reflektera över vad du vill göra istället för att hela tiden anpassa dig efter andra.
 5. Säg ifrån när någon kränker dig!
 6. Lyssna till din intuition och följ den.
 7. Var tydlig med vad som är ok med dig och inte ok med dig. Ett första steg är att för egen del tydliggöra detta.
 8. För att centrera dig: Ta ett djupt andetag (genom fötterna) och fokusera på en punkt en liten bit nedanför naveln. Andas djupt några gånger.
 9. Öva, öva och öva.
 10. Fira varje gång du står upp för dig själv och ha överseende med dig själv när du inte lyckas.
 11. Dela dina framgångar med andra och hitta en tillåtande miljö att växa i.

Vad innebär det för dig att vara sann? Hur märker du när du inte har varit det och hur känns det när du är det? Vad skulle det innebära för dig i ditt liv om du blev lite mer sann mot dig själv? I vilka situationer har du lätt för att vara sann och i vilka situationer har du svårt att vara det?

Har du några bra tips på hur man kan göra för att bli mer sann mot sig själv?

/Den nakna coachen 🙂

 

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hur blir man sann mot sig själv?

 1. Det var när jag började vara verkligt sann mot mig själv i alla lägen som jag hittade verklig lycka.

  Den där fantastiska känslan av att ge sig själv full respekt och även på det viset få respekt av andra. När jag är sann mot mig själv så finns det inget som stör flödet av energi och livet … flyter! FLOW! 😉

  Ett tips jag kan bidra med är när du övar är att be andra påminna dig. Berätta för vänner och bekanta och även arbetskompisar kanske att du övar på att vara sann mot dig själv. Så när du skall ta ett beslut i något eller får en fråga – be dem påminna dig om att innan du svarar – är du sann mot dig själv i det svaret du ger!

  Tack för ett mycket tänkvärt inlägg. Tror inte någon kan bli påmind för många gånger om ett så viktigt ämne!

  Skapa dig en underbar dag!

  Kram Anna

 2. Elisabeth skriver:

  Jag har under senare år arbetat mycket med att tydliggöra för mig själv mina innersta värderingar. När jag lever efter dem mår jag bra och kan lättare prioritera. Men när livstakten blir för hög är det lätt att ryckas med i hastighet och andras förväntningar. Då gäller det att ha mod att trampa på bromsen och att våga stå upp för sig själv.Något som ofta också leder till att man blir respekterad.
  Ett fint inlägg. Önskar dig en fin och härlig midsommar på alla sätt.

 3. Pingback: Hur klipper man navelsträngen till mamma? |

 4. Anna-Karin skriver:

  Det här är det bra att bli påmind om ibland, så tack för listan.

  Jag har övat mig länge nu i att lyssna till och följa min egen vilja. Det ger resultat och det ger energi i mitt liv att lyssna inåt och sedan följa det jag hör där inifrån.

  Kram
  Anna-Karin

 5. Ett väldigt bra inlägg med hög Rockstjärnestatus! Jag kommer inte heller på fler tips men jag kan berätta om en händelse som nästan låter för bra för att vara sann.

  ”En kväll för många, många år sedan så låg jag i sängen med mina kvällsfunderingar och så bestämde jag mig för att: Jag ska vara sann mot mig själv! Och det tog min hjärna verkligen fasta på. Det visade sig på olika sätt men mest markant så märktes det på att jag började ta hand om mig själv, framför allt med vad jag åt. När jag var och handlade så kom automatiskt tanken: är det här bra för mig att äta? Det hade aldrig hänt förut och det kändes helt underbart att gå där och handla och analysera varje vara och sedan komma ut ur butiken med mat som jag mår bra av.
  Så bara att jag bestämde mig gjorde det så mycket enklare.

  Ha en härlig dag!

  • Tack!

   Att lyssna till kroppen och fråga sig själv vad man mår bra av är verkligen ett bra sätt att vara sann mot sig själv.
   Grattis till att du bestämde dig och att du följer din inre vilja.

   Kram
   Linda

 6. Mia skriver:

  KANON bra lista… Kommer inte på något nytt just för stunden..utan bar bli bättre på några punkter. Som ordet NEJ har jag inte kunnat stava till tidigare, men börjar bli rätt bra på det.. Det här är ett bra ämne o lyfta upp.. För sanningen kommer ikapp en. Att vara sann från början och lära våra barn det lägger grunden till ett tryggare liv..

  Kramar om..njut dagen/Mia

 7. Fröken Hulda skriver:

  Öva, öva, öva…. som jag är såååå dålig på. Men jag övar hela tiden att bli bättre på det. Jag lyssnar dock på min kropp – har liksom inget alternativ efter att ha varit å nosat i tapeten några gånger – och oftast lyckas jag. Men ibland faller jag tillbaka och ska vara såååå duktig och lojal. Det straffar sig kan jag lova. Men det jag försöker göra när det blir för mycket ÄR att säga ifrån till kompisträffar och/eller extra ärenden på jobbet. Händer även att jag faktiskt sjukskriver mig ett par dagar för att ladda batterierna. Det var det jag INTE gjorde när tapeten attackerade förra året. Att tapeten kom tillbaka under vårvintern beror på att jag i min enfald trodde jag var läkt och tog på mig ALLT praktiskt kring pappas sjukdom, bortgång osv osv osv.

 8. Framgång STHLM skriver:

  Uppmuntran o belöning. Precis som med hundar o ungar. Uppmuntra o skapa ett värde i att ha goda beteenden. Vad det sen ät för var o en får man ta reda på. För mig har de senaste åren handlat om att uppmuntra min intuition. Köra lite träningsläger.
  Kram påre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *