Blondinbella tipsar

Bild från Borås Tidning

Minns du hur var det för dig i skolan när du skulle ha redovisning inför hela klassen? Blev du kallsvettig med en klump i magen eller gillade du utmaningen? Om du har svårt att stå inför en grupp och nervositeten tar över så finns det hjälp att få. Jag jobbar med olika typer av tekniker för att hjälpa dig att komma runt det som hindrar.

För att bli en bra föreläsare krävs planering, träning och åter träning samt en bra struktur i upplägget. När du dessutom har passion för det du pratar om är det fantastiskt.

Jag hittade ett bra blogginlägg av Blondinbella som jag vill dela med mig av. Här beskriver hon hur hon gör innan och under föreläsningen samt ger lite bra tips att tänka på.

1. Jobba med målbildning. Kvällen innan ska jag prata och några minuter innan så brukar jag blunda en stund och gå igenom hela händelseförloppet som en film i huvudet. Jag ser mig själv gå upp på scen, le, prata, få alla att skratta och folk applåderar. Man måste kunna se sig själv klara av det man är nervös över för att lyckas. Har du lyckats i huvudet är det ett steg närmare till att lyckas i verkligheten också.

2. När jag väl har tagit steget upp så brukar jag le och ta tre djupa andetag (att stå tyst och le en stund skriker power). Sedan brukar jag småprata lite för att känna mig bekväm och liksom hitta en plats på scen. Oftast skämtar jag eller säger något helt oväntat bara för att väcka uppmärksamhet.

3. Ibland när man ska upp och prata och bara har några stödord så försöker man att köra igenom hela texten i huvudet sekunden innan man ska upp, gör inte det. Öva på talet hemma och tänk på budskapet som du vill ha ut och rör dig kring det. Ha en start inplanerad och försök att prata fritt efteråt. Lita på din förmåga att kunna prata om ämnet utan att säga allt ordagrant. Det är ingen som märker något om du glömmer en del eller pratar i fel ordning, att du pratar fritt med inlevelse väger betydligt över!

4. Jag försöker skippa att hålla det ordagrant från mitt manus utan tänka på “vad vill jag förmedla, vad har jag för budskap den här timmen” Då säger man allt med inlevelse och då blir man lugn och trovärdig

5. Hur tycker du själv att en bra föreläsning är? Jag vill lyssna på någon som fångar mitt intresse, är tydlig, är trygg på scen och får mig som lyssnare att förstå och bli inspirerad. Dessa egenskaper försöker jag applicera på mig själv som föreläsare. När jag pratade inför min klass i Zurich en gång så märkte jag att alla försökte vara så seriösa och stela som möjligt bara för att skolan är “seriös” . Jag struntade i det och lät min personlighet komma fram istället, då fångade jag folks intresse och folk lyssnade faktiskt vad jag sa! Gå aldrig in i en seriös roll bara för att du är på scen, styrkan är alltid du och vad som skiljer dig.

6. Känner du att de du ska säga bara blir fel så kom ihåg, de folk minns är känslan de fick av dig när de lyssnade. Du kommer undan med mycket om du är positiv, ler och har en rejäl energi på scen! Jag har sagt fel så många gånger .. Istället för att säga “jag är duktig på att sälja in mig själv” så sa jag att “jag är duktig på att sälja mig själv” .. Då föreläste jag för sten-seriösa lärare på Chalmers, man får skratta bort det!

Jag brukar cirkulera kring tre ord; glädje, energi och power-känsla, så ska min föreläsning vara.

Lycka till!

/Den nakna coachen 🙂

Dela med dig!
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
  • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *