Tomma hot

Passa dig, annars så spikar jag upp dig på väggen. Om du inte är snäll så lämnar jag kvar dig här. Sluta skrika annars går jag. Om du inte äter upp maten så får du gå och lägga dig direkt. Ingen kommer att tycka om dig om du fortsätter att göra så där. Plockar du inte upp efter dig så blir det inget fredagsmys.

Att hota sina barn är något som de flesta föräldrar har erfarenhet av. När tålamodet tryter tar vi ofta till hot för att få vår vilja igenom. Syftet med hotet är kanske inte är så illa menat men det är vanligt att barnet känner sig kränkt och ledsen.

När föräldern sedan inte håller den utlovade konsekvensen med hotet så kan det leda det till ytterligare förvirring hos barnet. I långtgående fall kan barnet blir otryggt och slutar lita på sina föräldrar.

Självklart får man blir man arg, tappa tålamodet och visa vad man känner men om man måste hota så håll fast vid det du har sagt.

Varför behandlar vi barn så som vi själva aldrig skulle acceptera att någon behandlade oss? Jo, antagligen för att vi bara följer i gamla fotspår och inte tänker oss för.

Tänk vad mycket barn får utstå och tänk vad mycket vi fick utstå som barn. Är det inte på tiden att vi blir medvetna om vårt agerande och bryter ett och annat mönster som inte tjänar oss längre?

Om du fick ändra på vad som helst i din barndom – vad skulle det vara?

/ Den nakna coachen 🙂

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tomma hot

 1. elenor skriver:

  Ja, varför alla dessa hot och bestraffningar. Vet du, jag tänker särskilt på det som det talats om i nyheterna om barnhem och ungdomshem här i Sverige där redan utsatta barn bor för att få vård och omsorg, så blir de bestraffade av personalen på olika sätt för att de gjort något som personalen anser är fel. Jag blir så ledsen av sådant. Utsatta barn särskilt, men naturligtvis alla barn, ska få kärlek, kramar och uppmuntran, aldrig någonsin bestraffning.

  • Det gör ont i hjärtat att höra om barn och ungdomar som far illa.
   Jag minns hur det var även på min tid på flera ungdomsvårdhem. Hade polare som bodde där. Det fanns tyvärr personal som själva hade behövt hjälp att hantera sin ilska och obearbetade barndom.

   Ledsamt att de som redan är så sårbara och utsatta blir så maktlösa i sin situation.

   Jag håller med dig!
   Varenda Unge borde få kärlek, kramar och uppskattning.

   Kram
   Linda

   /Den nakna coachen 🙂

 2. det är aldrig försent att få en lycklig barndom..har jag sett i ett citat..det ligger nog en del i det…
  tomma hot..ack det hör man alltför ofta kring föräldrar..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *