Rädsla för att inte vara omtyckt

Fotograf Johan Marklund

Jag växte upp i en familj som var väldigt styrd av prestation och där höga betyg premierades. Jag minns att det var viktigt för mig att få bra resultat på proven för då visste jag att jag skulle få positiv feedback hemma. Jag förknippade att prestera bra med att vara omtyckt.

Att vara rädd för att inte vara omtyckt är väldigt vanligt. Vi vill så gärna vara delaktiga, känna gemenskap och att det vi gör har ett värde. I grunden är känslan ett uttryck för att det finns behov som inte är tillgodosedda. Behov är grundläggande och samma för alla människor men vi har olika strategier för att tillgodose dem.

Det jag egentligen längtade efter var trygghet, uppmuntran, acceptans och kärlek men som tonåring hade jag bara förmåga att känna rädslan för att inte bli omtyckt. Jag anpassade mig och gav upp min egen vilja som ett försök att bli omtyckt. Så här i efterhand kan jag se att det inte var en så lyckad strategi men jag gjorde det bästa jag kunde.

Här är ytterligare några av våra behov. Acceptans, gemenskap, empati, respekt, delaktighet, att bli lyssnad på, tillit, omsorg, ömsesidighet, information, kontakt, uppmuntran, stöd, trygghet och klarhet.

Nakna coachen tipsar: Gör en ”känslo-inventering” varje kväll och observera vilken känsla som har varit starkast under dagen. Om du har varit GLAD så kan du fundera på vilka behov som blev tillgodosedda och om du har varit ARG så kan du fråga dig vilka behov som inte blev tillgodosedda, Rädd, Ledsen o.sv. Oavsett vilken känsla som var starkast idag så grundar de sig i dina behov. När vi få en insikt om vilka behov vi har och hur vi tillgodoser dem så är det lättare att acceptera känslorna.

Vilka behov längtar du efter att få tillgodosedda?

/Den nakna coachen 🙂

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rädsla för att inte vara omtyckt

 1. Mmmm fantastiskt väl beskrivet. Jag tänker på när räslan att inte vara omtyckt gör att människor (även jag, fast det sitter skrivet på insidan av mina ögonlocka att vara uppmärksam på det) inte säger ifrån fast de blir överkörda. Att vi inte lyssnar till vår egen vilja eller intuition, att vi går med på en massa dumheter för att tänk om de inte gillar mig annars.. Sådant gör mig ibland sorgsen.
  Kram Inger

  • Jag tror precis som du beskriver att vi hör vår intuition och vilja men väljer att inte lyssna på den av olika anledningar. Ibland kan det nog vara så att vi först lite senare förstod vad det var som ”körde över” oss och då tänker nog de flesta att -Äsch, det var väl inte så farligt!

   Men det som jag ofta brukar tipsa om är att man kan alltid ta upp en situation senare när man märker att känslan inte vill släppa.

   Det är faktiskt ok att återkomma om man kände sig kränkt. Sätta ord på sina känslor och ta sig själv på allvar.

   Min önskan är att alla skulle kunna ha tillräckligt med självkänsla, mod och självförtroende för att kunna stå stadiga i sig själva.

   Kram
   Linda

   /Den nakna coachen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *