Bob Hansson-Vad är lycka?

Jag har utvecklat mitt ledarskap tillsammans med hästar under Sofia Bernhards ledning och idag är hon gästbloggare hos mig. Det känns jättekul. Sofia delar med sig av sina reflektioner från ”en kväll med Bob Hansson i Lidingö församling.”

Motsägelsefullt – Allt Inget Stort Litet Han Hon Du Jag Lugn Kaos Andas Nu

Hur kan något vara Allt och samtidigt Ingenting på en och samma gång? Hur kan något som egentligen är så Lätt bli så himla Svårt?

Bob Hansson är inte den första och lär inte heller bli den sista att ställa frågan Vad är Lycka? Och han inte bara ställer frågan, han massakrerar den fullständigt. Försöker verkligen finna svaret. Sitt svar. Men hur gör man för att komma underfund med något som i sig självt försvinner och går upp i rök just av ansträngningen att finna det? Himla trixigt

Bob Hansson beskriver prestationen som motsats till Lycka, Gud och Kärleken. Det som hindrat honom att känna lycka är när han känt sorg men ändå ansträngt sig för att se lycklig ut. Härmat lyckan. Att ta emot sorgen och låta alla delar av dig få vara med är det som kommer att leda dig till lycka.

Bob Hansson ger allt. Han pratar ömsom snabbt och högt och kraftfullt, ömsom nästan viskande. Ibland blir han bara tyst och jag tror att han vill vila i att det är ok att han kommit av sig alldeles. (Man kan höra en knappnål falla och det är där i mellanrummet  jag blir alldeles jättelycklig).

Tystnaden dånar och vibrerar. Vad han är modig som vilar i tystnaden, förlåtelsen och svagheten. Som har kvar barnet inom sig. Och dessutom låter oss hälsa på. Hela föreläsningen präglas av barnets spontana infall, följa tankespår och låta mig följa med, kastas mellan stort och smått i avsaknad av impulskontroll. Verklighet eller fantasi Hänger ni med på min lek?

Bob Hansson kastas mellan hopp och förtvivlan, spelar ut hela sitt känsloregister, har funnit en plats att bara vara sig själv, där han kan överleva. Eftersom han inte passar in någonstans, säger han. När scenen är arbetsplatsen är det ok att vara sig själv, även för dem vars själv är lite mer yvigt än andras själv, tänker jag. Varför är det så? Blir det en tillräcklig distans för att inte bli skrämmande? Jag blir inte skrämd och jag vet precis varför.

Det gör mig så himla lycklig. Att Bob funnit sitt sammanhang där han kan vara som bäst. Jag vet inte om det verkligen är sant det där med prestationen. För han presterade jäkligt bra, just därför att han var i sitt rätta element, tror jag, och för att han inte försökte prestera. Vi kan inte prestera oss lyckliga, men är det inte så att om jag är i ett sammanhang där jag är fullständigt lycklig med det som är, behöver jag inte fundera så mycket på det där med prestationen, den kommer av sig självt. När den inte längre är viktig.

Tack Bob för en inspirerande kväll och för att du så generöst delade med dig i din sårbarhet och bräcklighet, din styrka och din kraft.

/Sofia Bernhard

Läs Bob Hanssons vackraste dikt ”Kosta Kärlek” ”Kärleken är gjord av glas & glas är gjort av kärlek, sen är det inte mer med det”

/Den nakna coachen 🙂

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bob Hansson-Vad är lycka?

 1. Åh, Bob Hansson vill jag lyssna till en dag.
  Tack Sarah för dina reflektioner!
  Inger

 2. Mycket strongt att ”våga tystnaden”.
  Problemet är när man väl nått ditt.
  Hur ska man våga vara kvar.?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *