Vad längtar du efter?

Sent en kväll efter en fest, där hon bara upplevt de vanliga ytliga mötena, skrev Oriah Mountain Dreamer en prosadikt där hon uttryckte sin längtan efter stark närvaro. För mig är det här en dikt som har betytt väldigt mycket. Den har gett mig tröst, kraft och insikt om att min längtan delas av andra.

Dikten ”Inbjudan till ett möte” av Oriah Mountain Dreamer:

Jag bryr mig inte om hur du tjänar ditt uppehälle. Jag vill veta vad du längtar efter och om du vågar drömma om att nå din längtans mål.

Jag bryr mig inte om hur gammal du är. Jag vill veta om du vågar göra dig löjlig för kärleks skull, för dina drömmar, för att känna att du lever.

Jag bryr mig inte om vilka planeter som står i konjunktion med din måne.
Jag vill veta om du har nått djupet i din sorg, om du har låtit dig öppnas av livets svek eller blivit knuten och sluten av rädsla för mer smärta.

Jag vill veta om du kan sitta hos smärtan, min eller din, utan att försöka dölja den eller förminska den eller bota den.

Jag vill veta om du kan vara i glädjen, min eller din, om du kan dansa ohämmat och låta extasen fylla dig ut i tå- eller fingerspetsarna utan förmana oss att ta det varligt, att vara realistiska, att minnas våra mänskliga begränsningar.

Jag bryr mig inte om ifall den historia du berättar för mig är sann. Jag vill veta om du kan göra någon annan besviken för att vara sann mot dig själv; om du kan bära att bli anklagad för svek och inte svika dig själv; om du kan vara trolös och därför tillförlitlig.

Jag vill veta om du kan se skönhet även när den inte är vacker, varje dag och om du kan ösa ditt liv ut dess närvaro.

Jag vill veta om du kan leva med misslyckande, ditt eller mitt, och ändå stå vid stranden av sjön och ropa ”Ja!” till den silvriga fullmånen.

Jag bryr mig inte om var du bor eller hur mycket pengar du har. Jag vill veta om du kan stiga upp efter en natt av sorg och förtvivlan, trött och sliten in i märgen och göra det som behöver göras för barnen.

Jag bryr mig inte om vem du känner och hur det kommer sig att du är här. Jag vill veta om du tänker stå med mig i eldens mitt och inte vika undan.

Jag bryr mig inte om var eller vad eller med vem du har studerat. Jag vill veta vad som håller dig uppe, inifrån, när allt annat brister.

Jag vill veta om du kan vara ensam med dig själv och om du verkligen trivs med ditt sällskap i de tomma stunderna.

/Oriah Mountain Dreamer

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vad längtar du efter?

 1. Maggan skriver:

  Helt underbar dikt…kanske får man låna den och skriva vem som är upphovsman..?

 2. anja skriver:

  Helt underbar!
  <3

 3. elenor skriver:

  Oj. Måste läsa många gånger. Skriver av. Djup sanning.

 4. Ewa skriver:

  Så otroligt vackert och tänkvärt! Har nog läst den minst sju gånger nu. Det handlar verkligen om vad som är viktigt i livet och det tror jag tyvärr många har glömt eller förträngt.

  Är tacksam för alla tänkvärda tankar du utan ”pekpinnar” väcker Linda. 🙂

  • Härligt att du uppskattar dikten Ewa!
   Är själv inte så förtjust i pekpinnar så jag vill helst vara utan dem. Gillar tanken på att dela med mig utan att värdera eller döma.

   kram
   Linda

   /Den nakna coachen 🙂

 5. Carin skriver:

  Så fantastiskt tänkvärda rader. Tar dem till mig och använder dem. Tack!

 6. Mattias skriver:

  Det går att ta en rad i taget och leva med den. Alla påståenden går ju att säga inte bara till andra, utan också till sig själv. Grattis Linda till din fina blogg! Mattias

  • Tack Mattias!
   Kul att du gillar bloggen och dess innehåll 🙂

   För egen del blir jag påmind av dikten om vad som verkligen är viktigt i livet.

   Soliga hälsningar
   Linda

   /Den nakna coachen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *