Gästbloggare Cajsa Rännar: ”Gravid, förvirrad och inte särskilt lycklig”

Tre fredagar i rad kommer vi att få följa Cajsa Rännar och hennes långa och krokiga väg till lycka. Cajsa och är skribent, utbildare och föreläsare. Läs mer om henne här.

Del ett av Cajsa Rännar:

För fem år sen var jag gravid, illamående och förvirrad. Jag bar omkring på ett liv i magen och förväntades stråla av en den där berömda inre glöden. Men jag tyckte mest att magen var i vägen. Jag hade just fått mitt första chefsjobb och hade inte alls tid att googla barnvagnar och inreda barnrum. Än mindre stråla av förväntan.

Jag gjorde klart för alla att det här med att få barn, det skulle inte stoppa mig. Jag hade mitt liv, mina intressen och mina ambitioner. Krocken var förstås ett faktum så fort min dotter hade tagit sitt första andetag. Äta är för veklingar och sova kan man göra när man blir gammal, tycktes hon resonera, och skrek för full hals i tre dygn. Och så höll vi på.

Rulla vagn, rulla vagn, rulla vagn...sov då nån gång!

Mitt fokus låg på allt jag inte kunde göra. Jag ville gå på möten på jobbet, fika i timmar med andra mammor, sitta ifred vid köksbordet med min kaffekopp. Istället fick jag rulla vagn, rulla vagn, rulla vagn. Alla andra tycktes ha det så enkelt och lätt. För mig var allt så svårt.

Vändpunkten kom när jag råkade säga det högt. ”Det finns bara dåliga dagar och ännu sämre dagar.”

Mellan 15 och 25 procent av alla förstföderskor drabbas av förlossningsdepression, mörkertalet är förstås stort. För vi skäms. Man ska älska sitt barn, man ska vara lycklig. Så vi pratar inte om hur dåligt vi mår och blir ännu ensammare i sorgen. För mig blev resan till kärleken lång. Kanske kommer jag aldrig ända fram.

/Cajsa Rännar

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gästbloggare Cajsa Rännar: ”Gravid, förvirrad och inte särskilt lycklig”

 1. Pingback: Gästbloggare Cajsa Rännar: ”Att våga välja framtiden” |

 2. Cajsa Rännar skriver:

  Tack kära ni för att ni är så snälla. Det är fortfarande lite läskigt att prata om det. Kolla in på fredag så får ni följa med på resan.

  – Cajsa

 3. Ser fram mot resterande fredagar. Lite humor i det hela men man känner djupet.
  Även jag har varit där.

 4. Marie skriver:

  Härligt ärligt! Tror att många känner skam över att inte känner en ”salig lycka”, fast många kanske målar upp en bild om att så är fallet. Släpper man taget och kraven kanske lyckan kommer fram i det lilla ändå.

  Lycka till!

 5. Siw Lövkvist skriver:

  Starkt att få dela din svärta. vill läsa mer av det du skriver!

 6. Sara skriver:

  Modigt att våga berätta! Ser fram emot att få läsa om fortsättningen, hur det gick sen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *