Gästbloggaren Karin Ulfhielm: ”Lyckas eller lycklig?”

Dagens gästbloggare är Karin Ulfhielm som driver företaget Vargkask. Karin arbetar med att få människor och organisationer att växa och utvecklas. Med humor och glimt i ögat hjälper hom till att skapa perspektiv till det som behöver förändras.

Lyckas eller lycklig?

För ett antal år sen hade jag en klok kund som funderade över sina gamla valda sanningar. Som så många duktiga flickor, hade hon satt ett lika med-tecken mellan lyckas och lycklig. Dessutom hade hon låtit andras definition av lyckas vara den ”riktiga” definitionen. Hur kan då andra göra en bedömning av om vi ”lyckats” eller inte?

Den yttre definitionen, som görs av andra än vi själva, blir då utifrån de yttre kännetecken vi omger oss med; vad vi jobbar med, hur högt vi kommit i hierarkin, hur pass omtalade vi är i den bransch vi verkar, var vi bor, hur stort vårt hus är, vilken (eller egentligen vilka…) bil vi har, hur många barn vi har (hippt för framgångsrika kvinnor verkar just nu vara tre…), vilka vi umgås med. Listan kan göras lång.

Hon hade uppnått flera av dessa saker, men hade också upptäckt att detta inte verkade göra henne lycklig. Hon började ifrågasätta sin tidigare sanning – är lyckas och lycklig samma sak?

Jag är övertygad om att man kan bli lycklig om/när man lyckas med det man verkligen vill, om man följer sitt hjärtas röst.
Arbetet med att ta reda på vad man vill – eftersom vi verkar glömma vad vi vill hela tiden…;-) – kan till en början vara lite jobbigt och mödosamt, men om man inte påbörjar den resan, kommer man garanterat att komma tillbaka till samma ruta förr eller senare igen.

Min kloka kund hittade sin väg, och det häftiga med det var förstås att det var hennes alldeles egna väg – ingen annans. Nu lever hon lugnare, mer tillfredsställd med sin situation och tillvaro.

Lycka handlar om att uppmärksamma det vi har, tillfredsställa de behov vi har och kort sagt försöka strunta i de begär omgivningen väcker eller planterar hos oss. För allvarligt talat, vem vill egentligen leva utefter de ”standards” som någon annan bestämt…? Inte jag.

Med sol!

/Karin

Tack så mycket Karin!

/Den nakna coachen 🙂

bloglovin

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Gästbloggaren Karin Ulfhielm: ”Lyckas eller lycklig?”

 1. Hanna Nordgren skriver:

  Hej

  Tack för ett bra inlägg.
  Tillhör också en av dem som blivit sjuk i jakten på lycka och bekräftelse.
  Finner mig dock nu i en situation där jag inte längre vet vad som gör mig lycklig, vad är rätt för mig och vad är fel för mig. Hjälp! De gamla felaktiga sanningarna är borta och kvar står jag utan att ha den minsta aning om vad som är sant för mig, på riktigt

 2. Elisabeth skriver:

  Viktiga synpunkter som ständigt behöver lyftas fram. Många av oss har så lätt att jämföra sig med andra istället för att lyssna inåt och känna efter vad vi egentligen vill. Vad är lycka för just mig? Vad mår jag bra av? Vad vill jag göra med mitt liv. Livet är för kort för att levas med målet att tillfredsställa det omgivningen förväntar sig av oss.

 3. Så klokt och rätt du skriver. Har varit en kvinna i ”karriären” som precis som många andra mätte mig mot det yttre. Idag kan jag inte pga sjukdom. Vilken omställning det blivit o är. Längtar många gånger tillbaks till att ”lyckas”. Jämfört med lycklig var det peanuts. Bekräftelsen var mycket lättare att få. Nu får jag kämpa för att någon ska ”se” det prestationer jag utför. För visst är väl det så att de flesta av oss styrs av klappen på axeln. Detta vare sig vi är sjukskrivna eller i arbetsliv. Hursomhelst är mitt liv 5 steg fram mot att vara lycklig 3 steg bak …………………
  Tack för dina ord

  • Karin Ulfhielm skriver:

   Hej Lisbeth,
   Jag har själv varit där – konstant på jakt efter den yttre bekräftelsen. Visst är den viktig, den bekräftelse vi får av andra, men den viktigaste är ju den bekräftelse vi ger oss själva. Den är dessutom den enda bekräftelsen vi kan räkna med, för den ansvarar vi för själva.

   Med risk för att säga något som så många andra gör – vad finns det här, just precis nu, att vara glad/tacksam för? Vi är så ständigt på jakt efter att tillfredsställa vårt begär, att vi nästan glömmer våra behov. Jag vill tipsa dig om Själaborgen (en grupp på Facebook) och en mycket klok Elina Wetterud Nordell. Hon har många kloka ord och tankar att dela med sig av. Hennes blog Milda ord för själen är också klockren.

   Varma tankar skickar jag dig!
   /Karin

 4. Viktigt ämne Karin!
  Jag upplever att viljan kan rubricera 98% av alla coachmöten jag. Och lika ofta frågar jag mig själv, vad Vill jag egentligen. Det är fascinerande.
  Grattis till din kund!
  Idag ÄR det sol 🙂
  Inger

  • Karin Ulfhielm skriver:

   Eller hur, Inger?!? Med jämna mellanrum kommer jag på mig själv med att pyssla med saker som ”just det här vill jag nog egentligen inte”, så visst åker jag ner i diket med jämna mellanrum. Å andra sidan är det ganska lätt att ta sig upp igen – det har vi ju en ”framgångsformel” för, både du och jag?!

 5. Margaretha Grönqvist skriver:

  Tänk så svårt det är ibland att vara lycklig även om vi ”lyckas” i livet. När vi bara jagar oss själva jämt och ständigt blir straffet allt som oftast att vi tillbringar våra liv bakom lås o bom. Inlåsta i en bubbla där vi kämpar för att hitta vår lyckas sanning.

  • Karin Ulfhielm skriver:

   Så sant, Margaretha, kloka tankar! Jag tror att det också är fiffigt att omge sig med några riktigt bra ”sanningssägare”, som liksom med tuff kärlek hjälper oss att få perspektiv på våra egna sanningar och val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *