Doftminnen

Jag blev väldigt berörd av ett blogginlägg som Mia Olsson ”Lev ditt liv” skrev häromdagen. Det handlade om hur lätt våra minnen väcks till liv av olika dofter och lukter. För Mia handlade det om att hon hade svårt för lukten av Vicks-blå eftersom det påminde henne om hennes pappa som försökte dölja sin spritandedräkt med halstabletter.

Själv styrs jag väldigt mycket av min näsa och jag luktar praktiskt taget på allt. Jag får ofta doftminnen, både bra och mindre bra. Finns det någon lukt eller doft som känslomässigt förflyttar dig till ett minne i barndomen?

Jag tror att man kan öva upp sitt luktsinne framgångsrikt precis som man kan öva upp sitt minne. Tänk dig nybakade kanelbullar, tassarna hos en sovande katt eller doften av ett sommarregn. Kände du doften?

Eftersom jag älskar dofter och styrs så mycket av lukter så undrar jag om du har någon favoritdoft eller någon lukt som du avskyr?

/Den nakna coachen 🙂

 

Läs relaterat blogginlägg med rubriken ”Valde flaska före mig

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Doftminnen

 1. Senast igår förvånades jag över vad jag förknippar dofter med. Tänker inte alltid på det som minnen märker jag nu i skrivande stund, men det är klart att det rent tekniskt är just så. Låg i sängen i går kväll, vidöppna fönster. Så även hos någon granne. Deras ”hemmadoft” fullständigt dundrade in i mitt sovrum! Hemmadoft som i den där första man känner när man kliver in hos människor, den som oftast tonar ut efter ett tag. det var en märklig blandning av sköljmedel och cigarettrök (ugh). I mitt huvud såg jag bilder av höghusområden, sommartomma gårdar, tvättstugor som bolmade av varm sköljmedelslukt, varma lägenheter med vidöppna fönster och rökande människor… Ja lukter och dofter är verkligen starkt rotade.
  Men att rent spontant komma på en lukt jag förknippar med något.. näe då blir det rätt blankt. Men när doften kommer, då slår hela systemet på!! 🙂
  Ses ikväll!
  Kram Inger

 2. Jag älskar doften av jasmin-blommor. När min stora dotter var liten så fanns det en stor buske i en trädgård som doftade underbart så alltid när den busken blommade så smet min dotter och jag in i trädgården genom en glugg i häcken och så stod vi och doftade på busken.

  Ha en härlig kväll!

 3. Mia skriver:

  Godmorgon Linda! tack för att du delar… i dag ”avskyr” jag när folk lagar mat som luktar skit…mår illa av tanken att det skall till magen..
  Men jag är ju en fin smakare på mat numera…

  Hoppas du får en bra dag på utbildningen..
  Tjing /mia

 4. Fröken Hulda skriver:

  Jag har faktiskt ett doftminne sen barnsben som gjorde sig påmint på ett lite annorlunda sätt många år senare. Min mormor använde alltid Maniol handcreme. Då… för ca 35 år sedan var det en turkosaktig tub men turkosliknande, lite genomskinligt, innehåll. Doftade fantastiskt gott. Fanns i hennes tredje låda i köket tillsammans med saxar, snören, gummiband m.m.

  Många år senare satt jag på en datakurs och kände plötsligt doften. Stackars kvinnan som satt bredvid mig när jag började nosa runt i luften och till sist bad att få nosa lite på henne. Nä… hon var oskyldig. Så jag drog helt enkelt slutsatsen att fina mormor (som då inte fanns i livet) kom på ett litet besök när jag hade tråkigt på datakurs och svängde förbi med sina Manioldoftande händer. Jag kände doften… vad andra anser är obetydligt. Varma kramar från FrHulda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *