Sluta tjata

Jag har kommit fram till att jag vill sluta tjata men hur gör man?

Ingen mår bra av att tjata och det är inte speciellt kul för den som får höra tjatet. Jag tänker testa om jag kan få mina önskemål genomförda på ett trevligare sätt.

 • Det är orden och rösten i tjatandet som oftast är irriterande så testa att föreslå sysslor utan att använda ord genom att skriva lappar, email eller helt enkelt ställa fram soppåsen mitt i köket så att mottagaren förstår att det är dags att gå ut med dem.
 • Släpp på kontrollen när någon utför sysslan. Inse att alla gör sysslorna på sitt sätt och det tar olika lång tid. Sluta tjata på hur arbetet utförs och hur lång tid det tar och låt personen ta eget ansvar.
 • Prioritera vilket område som är viktigast och dela upp ansvarsområden. Det du tycker är viktigast kan du själv ansvara för.
 • Ett bra sätt att sluta tjata är att göra saker själv. Då slipper du tjata på att det ska bli gjort av någon annan och du får det gjort på ditt sätt. Utmaningen är att utföra handlingen med glädje istället för bitterhet och med en martyrinställning.
 • Om det är någon som tjatar på dig så kan du enkelt få personen att sluta genom att bekräfta det du har hört vad som sas. Det bästa är att berätta när du senast tänker vara klar med det du har blivit ombedd att göra. Då blir den som tjatar nöjd och behöver inte påminna dig.
 • Du är vuxen och måste inte göra som någon annan säger. När någon uppmanar dig att göra något som du inte tänker göra så är det bra att du berättar det. -Jag hör vad du säger men jag är själv ansvarig för om hålet i mina byxor blir lagat eller inte. Genom att tala om de för den som tjatar ger du klara besked och det underlättar för den tjatige genom att den förstår att det här är något han/hon kan lägga åt sidan.

Om du har några bra tips som fungerar så blir jag jätteglad om du vill dela med dig. När jag förändrar mitt beteende så förändras mina relationer. Att sluta tjata är kanske det bästa jag kan göra för mig själv för att bli lite lyckligare.

/Den nakna coachen 🙂

 

Dela med dig!
 • Print
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • email
 • LinkedIn
 • RSS
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sluta tjata

 1. Rockstjärnan! skriver:

  Suveränt och helt rätt! Maxad Rockstjärnestatus för detta inlägg! Love!!!

  You Rock!!!!

 2. 🙂 Underbara ideer och strategier! Jag är ju lite nyfrälst nu på NLP… men jag planerar frö inspirationskvällar/frukostar där vi kan göra fantastiska övningar. Där kan du få grepp om mkt av det du reflekterar över ovan. Det är en så smart metod.
  Kram pårej

 3. a Lady & a Tramp skriver:

  Tack själv Linda, kul du hänger på froctober!
  Haft en rosa dag och bra rosa start på den här månaden, nu dags drömma rosa drömmar…

  och vilken bra formulering ”när jag förändrar mitt beteende förändrar jag mina relationer”… litet slag i magen men det kan man behöva ibland. allt är ju inte rosa jämt.

  kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *